انواع وبسایتها
ما چندین نوع وبسایت داریم که هرکدام از آنها در زمینههای مختلف کاربرد دارد، در نظر بگیر شما در زمینه خاصی تخصص دارید پس برای استخدام وارد شرکت X میشوید و دوست شما که در زمینه دیگر فعالیت میکند برای استخدام به شرکت Y مراجعه میکند، در اینجا شما باتوجهبه نیاز و تخصص خود به شرکت موردنظر مراجعه میکنید. در بستر اینترنت هم به همین شکل خواهد بود، در زمینههای مختلف سایتهای مختلفی ایجاد میشود و کاربران باتوجهبه نیازی که دارند وارد این سایتها میشوند.
وبسایت استاتیک یا ایستا
وبسایت استاتیک جزء اولین وبسایتهای شبکه جهانی اینترنت شناخته میشود. علت نامگذاری استاتیک به این دلیل است که در مقابل یک وبسایت داینامیک، کمترین تغییرات در آن صورت میگیرد و همچنین کوچکترین تغییر باید توسط برنامهنویسان صورت بگیرد؛ چون پنل مدیریتی ای ندارد و این وبسایت توسط html و css ایجاد شده است.
اکثر شرکتها برای معرفی و نمایش خدمات از سایتهای استاتیک استفاده میکردند؛ اما امروزه دیگر کمتر کسی از سایت استاتیک استفاده میکند؛ چون برای هر تغییر کوچکی باید هزینهای به برنامهنویس داده شود و باتوجهبه اقتصاد امروزی اینگونه سایت دیگر بهصرفه نیست و سایتهای داینامیک جایگزین آنها شدهاند.
برخی از معایب و مزایای سایت داینامیک
مزایای وب سایت static
- هزینه طراحی معمولی و پایینتر نسبت به دیگر سایتها
- امنیت بالا
- به دلیل سبک بودن دارای سرعت بارگزاری بالا
- مدتزمان طراحی آن نسبت به دیگر سایتها کمتر است
معایب وب سایت static
- پنل مدیریتی در این نوع سایتها موجود نیست
- به دلیل آپدیتهای کمتر، ممکن است جایگاه خود را در گوگل از دست بدهند
- در ایجاد صفحات و آپشن های مختلف دارای محدودیت است
- نیاز همیشگی به یک برنامهنویس
- برای هر تغییر جزئی نیاز به پرداخت هزینه به برنامه نویس
- کاربران نمیتوانند با سایت در تعامل باشند
وب سایت داینامیک
در سمت دیگر ماجرا سایتهای داینامیک قرار گرفتهاند. امروزه اکثر سایتهایی که مشاهده میکنید بهصورت Dynamic هستند. بهطورکلی، وبسایتی که به کاربران امکان تعامل میدهد؛ بهعنوانمثال، امکان ثبتنام یا ارسال نظر یا حتی انجام خرید، بهعنوان وبسایتهای Dynamic شناخته میشوند. به این نوع وبسایتها پویا هم گفته میشود؛ به این معنا که هر شخص با استفاده از پنل مدیرت، قادر است در هر لحظه تغییرات مختلفی را در وبسایت ایجاد کند.
انواع سایت داینامیک
سایت های داینامیک به دو صورت طراحی و ایجاد میشوند
سایت داینامیک با برنامه نویسی اختصاصی
در این نوع از وبسایت، کارفرما تمام نیازها، ویژگیها و گزینههای مورد نیاز خود را به صورت یک لیست جزئیاتی برای برنامهنویس ارائه میدهد. در اینجا، برنامهنویس موظف است از ابتدا همه چیز را ایجاد و طراحی کند و بهصورت کامل به ساختار و بخشهای مختلف وبسایت بپردازد. در این روش، نیاز به پرداخت مبالغ بسیار بالا از سوی کارفرما به برنامهنویس وجود دارد. همچنین، به دلیل طولانی بودن فرآیند، نیاز به زمان بیشتری است؛ زیرا حتی کوچکترین خطایی میتواند منجر به ایجاد مشکلات جدی شود. با توجه به هزینههای بالا، شرکتهای بزرگ اغلب به سمت ایجاد وبسایتهای اختصاصی متمایل میشوند. به علاوه، بانکها نیز از این نوع وبسایتها استفاده میکنند.
مزایای وب سایت اختصاصی
- امکان پیادهسازی هر ویژگی و نیاز خاصی که کارفرما دارد، به دلیل باز بودن دسترسی به کلیه امکانات.
- با توجه به کدنویسی اختصاصی، عدم وجود کد اضافی باعث سبکی و بهینگی وبسایت میشود.
معایب وب سایت اختصاصی
- هزینههای بالا برای طراحی این نوع وبسایت به دلیل اختصاصی بودن و نیاز به توسعه منحصر به فرد.
- زمان بیشتری برای مدیریت وبسایت نسبت به سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) به دلیل اختصاصی بودن کد.
- در صورت تغییر برنامهنویس یا توسعهدهنده، نیاز به زمان قابل توجهی است تا شخص جدید با کد برنامهنویسی قبلی آشنا شود.
- برای رفع خطاها یا مشکلات، نیاز به زمان بیشتری برای برطرف کردن آنها و تست دقیق تر است.
طراحی سایت داینامک به کمک cms
نوع دیگری از وبسایت، سیستم مدیریت محتوا یا CMS است. در این رویکرد، با توجه به نیازهای کاربران، میتوان از CMSهای مختلف مانند وردپرس، جوملا، پرستاشاپ، دروپال و سایر موارد استفاده کرد. اما در حال حاضر، بیشتر افراد از وردپرس استفاده میکنند. این رویکرد به دلیل عدم نیاز به طراحی از ابتدا و زمان کمتر، مورد استفاده قرار گرفته و در نتیجه، هزینه کمتری نسبت به وبسایتهای اختصاصی دارد.
مزایای وب سایت با کمک cms
- منبع باز (اوپن سورس)
- دارای کنترل پنل با رابط کاربری آسان
- زمان طراحی کمتر
- هزینه طراحی وب سایت کمتر هست
- افزودن ویزگی و توسعه آن ساده تر است
- برای مدیرت آن به دانش بالایی نیاز ندارید
- افزودن ویژگی بدون نیاز به برنامهنویسی
- وجود پلاگین و قالب های مختلف
معایت سایت cms
- محدود بودن در توسعه سایت نسب به روش اختصاصی
- به دلیل کد های از قبل نوشته شدهف ممکن هنگام ویرایش محدودیت هایی داشته باشیم
تفاوت و چگونگی انتخاب بین وب سایت اختصاصی و مدیرت محتوای cms
ابتدا باید نوع نیازها و بازار کار خود را مشخص کنید. اگر خدماتی ارائه میدهید که جذب تعداد زیادی از کاربران به وبسایت شما امکانپذیر است، بهتر است از رویکرد اختصاصی استفاده کنید؛ زیرا در این رویکرد، دسترسی آسانتر و امنیت بیشتری وجود دارد. اما اگر در یک بازار کار متوسط رو به بالا با تعداد متوسطی از کاربران فعالیت دارید، استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) به عنوان گزینه اقتصادیتر محسوب میشود و با توسعه آن، میتوانید به نتایج مطلوبی دست یابید.