سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو به عملکردی گفته میشود که افراد برای بهبود سایت خود در رتبهبندی گوگل و یا دیگر موتورهای جستجو انجام میدهند. هر چه یک وبسایت در نتایج جستجو بیشتر دیده شود و در رتبه بالاتری قرار بگیرد جذب مشتریان برای آن کسبوکار بیشتر خواهد شد.
اسم دیگر بهینهسازی موتور جستجو SEO است که مخفف search engine optimization هست. برای کسبوکارهای امروزی که یک وبسایت در فضای مجازی دارند سئو بسیار حائز اهمیت است. رقابت در بین کسبوکارها بسیار زیاد است و همین امر باعث میشود که صاحبان کسبوکارها بخواهند سایت خودشان بیشتر از باقی رقبا بازدید داشته باشد. سئوی درست و کاربردی و یا بهاصطلاح سئو کلاهسفید باعث میشود وبسایتهایی که واقعاً از نظر گوگل و یا دیگر موتورهای جستجو مثل بینگ و یا یاندکس بهینه و مناسب و میتوانند نیاز مردم را برطرف کنند؛ در رتبههای بالاتر قرار بگیرد و فروش و درآمد صاحبان کسبوکارها را افزایش دهد.
عملکرد سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو چگونه است؟
موتور جستجو گوگل یکی از پرکاربردترین موتورهای جستجو است؛ بنابراین در ادامه مقاله ما موتور جستجوی گوگل را مثال میزنیم. گوگل الگوریتمهای زیادی دارد که هر کدام وظیفه خاصی برای بررسی یک سایت را دارند. کار توسط رباتهای جستجوگر گوگل انجام میشود. این رباتها تمامی صفحات سایت را بهاصطلاح میخزند و کرال میکنند و تمام اطلاعات آن اعم از محتوا، تصاویر، url ها، لندینگپیجها و… را بررسی و ایندکس میکنند و اگر آن سایت از لحاظ سئو (سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال) محتوا، تصاویر و دیگر منابع سایت بهینه باشد، آن سایت را در رتبهبندی بالاتر قرار میدهد تا به مخاطبان بیشتری در صفحات serp یا همان صفحات جستجو نمایش داده شود.
میخواهم خیلی ساده این مطلب را بیان کنم که گوگل کاربرپسند است. یعنی اینکه سایت را بر اساس کاربرمحور بودن بررسی میکند. گوگل بررسی میکند که کدام سایت نیازهای مخاطب را برطرف میکند؟ کدام سایت کاربرد بیشتری برای مخاطب دارد؟ کدام سایت میتواند سوالات کاربر را پاسخگو باشد و راحتی کاربر را فراهم کند؟ برای سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو سایت نباید گوگل پسند رفتار کرد؛ بلکه باید سایت را طوری سئو کرد که کاربرپسند باشد.
اینگونه گوگل متوجه میشود که این سایت تمامی نیازهای مخاطب را برطرف کرده چونکه کاربران زیادی از این سایت بازدید کردهاند؛ بنابراین به این نتیجه میرسد که این سایت، سایت کاربردی و خوبی است و سپس آن سایت را در نتایج جستجوی خود بالا میآورد.
باید چه کارهایی برای بهبود سایت خود انجام داد؟
برای پاسخدادن به این سوال نیاز به یک دوره آموزشی جامع داریم. اما سعی میکنیم در این مقاله به طور خلاصه و مفید برای شما توضیح دهیم که برای سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو چهکارهایی را باید انجام دهید.
کلمات کلیدی:
اولازهمه باید کلمات کلیدی سایت خود را پیدا کنید. کلمات کلیدی چیست؟ خیلی ساده است. کلماتی که کاربران آن را سرچ میکنند تا به سایت شما برای رفع نیاز خود برسند. برای مثال کسی که میخواهد جهیزیه بخرد چه کلمهای را سرچ میکند؟ کلماتی که برای او سایتهای فروش لوازمخانگی و جهیزیه بالا بیاید. پس شما در ابتدا باید کلمات کلیدی سایت خود را مشخص کنید و از آنها بهصورت درست در صفحات سایت خود استفاده کنید.
سئو داخلی:
دومین کاری که باید انجام دهید سئو داخلی سایت است. سئو داخلی سایت شامل تصاویر، پاراگرافها، هلدینگها، تایتلها، لینکهای داخلی، لینکهای خارجی، ریدایرکتها، ارورهای ۴۰۴، ۳۰۱ و یا… است. اگر شما سئو داخلی سایت خود را بهدرستی و کامل انجام ندهید قطعاً خروجی خوبی نخواهید گرفت.
سئو تکنیکال:
سئو تکنیکال به سئو فنی سایت گفته میشود. این قسمت از سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو بسیار مهم است که متاسفانه خیلی به آن پرداخته نمیشود. اما بخش بسیار مهمی است، زیرا رباتهای خزنده گوگل در ابتدا چند صفحه از سایت را کرال میکنند تا به لینکها و urlها دسترسی پیدا کنند. این اطلاعات توسط رباتهای گوگل ذخیره و ایندکس میشود. اگر سئو فنی بهینه نباشد گوگل آن را بهدرستی ایندکس نمیکند و نهایتاً تعداد خیلی کمی از مخاطبان سایت شما را خواهند دید.
اصول سئو تکنیکال شامل دامنهی مناسب، ssl، بهینه بودن سرعت سایت، تنظیمات درست فایل robbot.txt، داشتن breadcrumb مناسب و… هست.
تولید محتوای بهینه شده:
بعد از سئو تکنیکال، به سئو خارجی خواهیم رسید. اما قبل از آن باید یک کار بسیار مهم برای سایتتان انجام دهید که آن تولید محتواست. آیا این جمله را شنیدهاید که محتوا پادشاه است؟ بله دقیقا درسته، محتوا پادشاست.
اگر شما در سایتتان محتوای خوب تولید و آن را به نحو احسنت سئو کنید آن موقع است که گوگل دوست خوب شما خواهد شد! البته نه اینکه برای گوگل تولید محتوا کنید. محتوایتان باید مناسب کاربران باشد و نیاز آنها را برطرف کند. باید برای مخاطبین هدف خود متن بنویسید، تصاویر زیبا بارگذاری کنید، ویدئوهای مفید آپلود کنید، در صورت توان پادکست تولید کنید و هرآنچه که از دستتان برمیآید برای برطرفکردن نیاز کاربر انجام دهید.
آن موقع است که گوگل به این نتیجه میرسد که شما ارزش زیادی برای کاربران خود قائلید که نهایتا سایت شما موردعلاقه گوگل قرار خواهد گرفت و به سایت شما رنک و رتبه بالا میدهد.
سئو خارجی:
سئو آفپیج به همه فعالیتها و تکنیکهایی گفته میشود که خارج از سایت برای بهبود رتبه سایت انجام میگیرد.
یعنی اینکه شما خارج از سایت خودتان در فضای وب فعالیتهایی اعم از بازاریابی، انواع تبلیغات، لینکسازی، ریپورتاژ آگهی، فعالیت در شبکههای اجتماعی، فرومها و… انجام دهید که باعث ارتقای رتبه سایت شود.
ابزارهای سئو برای بهینهسازی سایت
مثل همه مشاغل دیگر سئو یا بهینه سازی موتورهای جستجو، به ابزارهایی برای راه اندازی بهتر سایت نیاز دارد. خیلی از کارهای سئو را میتوان بدون ابزار انجام داد اما خیلی از کارها را هم نمیشود بدون ابزارها پیش برد.
این ابزارها اطلاعاتی مثل لینکسازیهای داخلی و خارجی، ریدایرکتها، تحلیل رقبا، کلمات کلیدی، ارورهای سایت و همه اطلاعاتی که به آن نیاز دارید را به شما میدهد. برخی از این ابزارها رایگان و برخی دیگر اشتراکی هستند.
سعی کردیم در این مقاله به طور مختصر و مفید سئو و عملکرد آن را توضیح دهیم. برای داشتن یک سایت که هم موردپسند گوگل و هم کاربران باشد باید بر روی سایت خود سئو اصولی انجام دهید. سئو یک پروژه طولانیمدت است که باید در آن روزانه فعالیت مداوم مستمر داشت.
سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو بهعنوان تبلیغات رایگان هم بهحساب میآید. وقتی بر روی سایت سئو اصولی انجام شود و به صفحه اول نتایج جستجو بیاید در واقع تبلیغ رایگان بر روی سایت انجام شده است. خیلی از تبلیغات به اینگونه است که شما هزینه زیادی را صرف تبلیغات میکنید و طی یک بازده زمانی کوتاهمدت کسبوکارتان تبلیغ میشود. اما سئو یک پروسه طولانیمدت با بازده همیشگی است که در گذر زمان اثرگذار است.
برای این کار شما نیاز به یک متخصص سئو دارید. اما خودتان هم میتوانید اینکار را انجام دهید که نیازمند آموزش و زمان زیادی هست، چون اگر اشتباهی در روند سئو سایتتان صورت بگیرد ممکنه خسارت زیادی به سایتتان وارد شود که جبرانکردن آن نیازمند هزینه و زمان زیادی باشد. سئو هم همانند مشاغل دیگر یک تخصص عملی است که با علم روز دنیا جلو میرود و نیاز به آپدیت این حرفه دارد.
در نهایت برای داشتن یک کسبوکار موفق تنها داشتن شبکههای اجتماعی و یک وبسایت کافی نیست. سایت شما باید سئو شود تا با بازاریابی و تبلیغات منحصربهفرد خود شما را به اهداف کاریتان نزدیکتر و مشتریان زیادی را جذب کسبوکارتان کند.